De reis van je leven: op naar Mars

Je dacht dat jij bijzondere vakantieplannen had? Geloof me: het kan nog extremer. In 2024 worden namelijk de eerste mensen op reis gestuurd naar Mars. En voor deze reis zijn nog 100 mensen in de race.

100%

Vier jaar geleden begon een Nederlandse stichting met het initiatief: vier mensen zouden in 2024 de mogelijkheid krijgen naar Mars te gaan, waarna er elke twee jaar vier nieuwe astronauten volgen. De missie heeft de naam Mars One gekregen, en het aantal reacties en aanmeldingen was overweldigend: ruim 200.000 mensen gaven zich op en zien het dus zitten om een ruimtereis te gaan maken. Inmiddels is er een selectie gemaakt en zijn nog er nog 100 gegadigden over.

Kans op terugkeer naar Aarde is klein

Maar eerlijk is eerlijk, het is best een uitdaging waar de vier ‘uitverkorenen’ voor komen te staan. Want het betreft niet echt een vakantie die ze daar gaan houden: het is een reis voor onbeperkte tijd. Alleen wanneer ze het voor elkaar krijgen een nieuwe raketbasis te bouwen kunnen ze terugkeren naar de Aarde, anders zullen ze op Mars verblijven tot hun overlijden.

En dat is natuurlijk niet 1-2-3 iets waar je aan begint. Daarom is de selectie erg streng. De komende tijd wordt er gekeken naar welke van de kandidaten een goed team zouden vormen. Daarna blijven er nog 40 mensen over die een training zullen gaan volgen die acht jaar duurt. Hieruit worden groepen opgebouwd van vier personen: één van deze teams zal in 2024 als eerst de reis naar Mars gaan maken. In totaal zullen maximaal zes teams van vier personen de reis naar Mars afleggen.

Volg de ontwikkelingen!

Op de website van Mars One zijn alle ontwikkelingen van de missie te volgen. Als alles volgens plan verloopt is nog dit jaar de volgende selectie gemaakt en zijn er dus nog 40 kandidaten over. Daar worden teams van gevormd, waarvan zes teams de kans krijgen om in 2024 of de jaren daarna naar Mars te vliegen.

Ben je nou niet zo avontuurlijk ingesteld en houd je het liever bij een reisje binnen de dampkring? Kijk bij de reistips op deze pagina. Hier geven we regelmatig tips voor bijzondere bestemmingen.

Reacties zijn gesloten.