Reisverzekering afsluiten? Let op de voorwaarden

Wie op vakantie gaat doet dat bijna nooit zonder zijn smartphone. De telefoons vervangen ondertussen voor veel vakantiegangers de digitale of spiegelreflexcamera, mede door het formaat en alle andere mogelijkheden die een toestel biedt. Maar schade aan mobiele telefoons wordt bijna nooit vergoed door de verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek naar verschillende reisverzekeringen.

smartphone strand

Bijna iedereen sluit voor zijn vakantie een reisverzekering af of heeft een doorlopende reisverzekering, want je weet maar nooit wat er gebeurt wanneer je op reis bent. Maar niet iedereen blijkt de polisvoorwaarden even goed door te lezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat verreweg de meeste claims tot vergoeding bij verzekeraars binnenkomen voor gestolen smartphones. En laat nu net die vaak niet vergoed zijn bij diefstal of beschadiging.

Niet alle verzekeraars keren vergoeding uit

Zo kom je als je verzekerd bent via HEMA of Ohra helaas bedrogen uit, bij deze verzekeraars wordt schade of diefstal van telefoons helemaal niet gedekt. Maar ook wanneer dit wel gedekt wordt is het belangrijk om de kleine lettertjes goed door te lezen. Zo geeft de basisverzekering van bijvoorbeeld Europeesche een vergoeding van maximaal 100 euro. Maar als je vervolgens kijkt naar wat het eigen risico bedraagt is dit eveneens 100 euro; de vergoeding is dus feitelijk 0 euro. De reden hiervoor is dat de basisdekking in eerste instantie dekking biedt voor de belangrijkste zaken: een goede hulpverlening. En die hulpverlening is niet van toepassing op materiële zaken, legt woordvoerder Klaske Woolthuis van Europeesche uit. Volgens hem letten mensen bij het afsluiten van een reisverzekering vooral op de hoogte van de premie:

“Pas op het moment dat er schade is, worden de polisvoorwaarden erbij gepakt. Het komt dus nog steeds voor dat de verzekeraar een verzekerde teleur moet stellen als blijkt dat er een beperkte vergoeding geldt voor bijvoorbeeld de smartphone.”

Lees de polisvoorwaarden

Onze tip is dus ook bij het afsluiten van je reisverzekering: lees goed de polisvoorwaarden door om te kijken of de verzekering jouw eventuele schade zal dekken. Vind je het belangrijk dat bepaalde materiële zaken beter verzekerd zijn? Dan moet je ervan uitgaan dat je ook meer premie betaalt. Maar hiermee verlaag je wel je eigen risico. Dus vergeet de kleine letters niet.

Reacties zijn gesloten.