Rondreizen in extreme kou

Niet iedereen is een zonaanbidder. Sommige mensen houden juist van kou. Voor extreme kou kun je onder andere reizen naar de Zuidpool (Antarctica), de Noordpool – bijvoorbeeld naar Spitsbergen – of naar Lapland.
Lapland bijvoorbeeld is een wintersportbestemming die steeds populairder wordt. Bovendien heeft het een schitterende cultuur en natuur. Het noorderlicht is een bekend natuurverschijnsel dat het bezichtigen meer dan waard is.

antartica-nature

De natuur op Antarctica is ook prachtig. Antarctica wordt ook wel de laatste grote wildernis op aarde genoemd. Er leven zeventien soorten pinguïns en je kunt de zon zien ondergaan achter schitterende rotsformaties.

De juiste uitrusting

Het is voor iedere reis die je maakt belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat. Wanneer je een reis door extreme kou gaat maken, is het eerste waar je aan denkt uiteraard kleding. Het menselijk lichaam kan zelf zijn temperatuur regelen, met behulp van kledinglagen. Teveel aan warmte en transpiratievocht moeten afgevoerd worden en kou en sneeuw mogen het lichaam niet nat en koud maken. Onder extreme omstandigheden is een combinatie van drie kledinglagen voldoende:

kledingadvies-extreme-kou

Aan handen en voeten draag je ook kleding die ervoor zorgt dat je droog blijft, maar ook transpiratievocht afvoert. Vol en bepaalde synthetische materialen worden hierbij veel gebruikt. Aan je voeten draag je verder uiteraard snowboots. De schoenen moeten isolerend, waterdicht en hoog gesloten zijn. Daarnaast moet de zool goede grip hebben, zodat je niet uitglijdt.
Een accessoire die op het eerste gezicht misschien minder voor de hand ligt, maar die wel erg belangrijk is bij het maken van een reis door extreme kou, is oogbescherming. Je ogen moeten beschermd worden tegen sneeuwblindheid.

Reacties zijn gesloten.