Wees alert en bescherm je smartphone op vakantie tegen hackers

boefproof

Het wordt steeds gemakkelijker om vaak en ver op vakantie te gaan. Natuurlijk doordat de prijzen van vliegtickets dalen, maar ook doordat je overal ter wereld steeds gemakkelijker kunt betalen. Allemaal leuk en aardig, maar door de toename van toerisme neemt ook het aantal hackers toe. De leus ‘dat overkomt mij niet’ is niet langer een excuus, want hackers hebben ontzettend veel mogelijkheden. Wij zetten de 3 grootste risico’s voor je op een rijtje, met de bijbehorende oplossingen.

1. Openbare WiFi netwerken

Super verleidelijk natuurlijk: op een terras in Italië eventjes snel je berichten checken en even die heerlijke cocktail fotograferen en posten op Facebook. Maar zodra je inlogt op zo’n netwerk hebben hackers vaak vrij spel. Ze kunnen veel met jouw persoonlijke data, en het is natuurlijk geen prettig idee dat zij zomaar aan jouw gegevens kunnen komen. De oplossing is simpel: installeer The Onion Router op je telefoon (TOR). Dit is een beveiligd netwerk dat je online identiteit verborgen houdt door je activiteiten te versleutelen. Hierdoor heeft een hacker niets meer aan de informatie die jouw smatphone uitzendt.

2. Inloggegevens met hetzelfde wachtwoord

Wanneer hackers je gegevens eenmaal in hun bezit hebben is het hek natuurlijk nog steeds niet direct van de dam. Tenzij je ervoor hebt gekozen om al je accounts met hetzelfde (simpele) wachtwoord te beveiligen. Ook dat levert niet direct problemen op: Facebook stuurt jou een melding wanneer er vanaf een bijzondere locatie is ingelogd op jouw account, waarna je direct je wachtwoord kan veranderen. Maar wanneer het ook internetbankieren of je persoonlijke e-mail betreft, kan het een lastigere zaak worden. Kies er daarom voor om verschillende sterke wachtwoorden te gebruiken voor je online accounts. Dan kun je er alsnog voor kiezen om bijvoorbeeld al je Social Media met hetzelfde wachtwoord te beveiligen, maar de belangrijkere zaken te beschermen met een ander wachtwoord.

3. Ongewenste meelezers

Hackers kunnen zich via onder andere (radio)frequenties toegang verschaffen tot jouw toestel en de informatie die daarbij hoort. Vaak merk je daar zelf niets van. Maar een buitenstaander kan hiermee van afstand software installeren op je telefoon om hiermee je meest gebruikte wachtwoorden te achterhalen, door bijvoorbeeld toetsherkenning in de gaten te houden. De meest simpele manier om je hiertegen te verweren is het gebruiken van een metalen toestelhoesje. Deze functioneren als barrière voor bepaalde frequenties.

ig_smartphone_EN-1

Reacties zijn gesloten.