Welke camera neem je nou mee op reis?

Foto’s maken van je reis is natuurlijk de manier om de mooie herinneringen van je avontuur later nog een keer op te halen. Steeds meer mensen nemen daarom ook een camera mee (of twee) mee op reis, maar met het grote aanbod aan camera’s is het soms moeilijk om de juiste camera voor jou specifieke reis mee te nemen.

Hieronder stellen we een aantal vragen om je handje op weg te helpen bij het kiezen van een camera die bij jou specifieke reis past!

Kamperen, backpacken of cultuur snuiven?

camera-soorten1

Een van de eerste dingen die je voor jezelf vast kunt stellen is wat voor soort vakantie of reis het gaat worden. Je hebt namelijk verschillende soorten camera’s voor verschillende doeleinden. Ga je een middag cultuur snuiven in de binnenstad van Wenen? Of wordt het een mountainbike avontuur in de Schotse hooglanden?

Voor de eerste optie zou je eerder een DSLR camera meenemen met een degelijke lens, aangezien je alle tijd hebt om het juiste plaatje te schieten. Tijdens het mountainbiken wil je natuurlijk niet je handen vol hebben met een reeks aan gekke opties op je camera, dit is ten eerste onveilig en ten tweede helemaal niet handig! Voor dit soort ruigere vakantie kun je een actie-camera overwegen!

Als je van plan bent om enigszins op pad te gaan in de natuur, bijvoorbeeld op een camping, kun je een systeemcamera overwegen. Deze zijn over het algemeen compacter dan die grote DSLR camera’s en kunnen met een beetje oefening uitstekende foto’s maken!

Foto’s of video’s

Als je van plan bent om wilde video’s te maken tijdens het kanoën of je mountainbike avontuur in de Schotse hooglanden wilt vastleggen dan raden we een actie-camera aan. De bekendste is waarschijnlijk de GoPro, maar er zijn tal van andere – vaak goedkopere – alternatieven. Deze camera’s zijn gemaakt om tegen een stootje te kunnen en je kan er prima video’s – maar vaak ook foto’s – mee schieten. Verwacht alleen geen 25 megapixel plaatjes aan het eind van je reis!

Als je zeker weet dat je tijdens je reis niks gaat filmen dan is een actie-camera niet nodig. Vraag je in dat geval af wat voor kwaliteit foto’s je aan het einde van je reis wilt hebben. Simpele foto’s voor in een (online?) album kun je prima met je smartphone of goedkopere systeemcamera maken. Ietwat meer professioneel uitziende foto’s vragen al gauw om een high-end systeemcamera of een degelijke DSLR met goede lens!

Wat is je doel?

sony-a6000-kleuren

Vraag jezelf altijd goed af wat nou precies het doel is van de foto’s – en eventueel video’s – die je gaat maken tijdens je reis. Als je simpelweg wat leuke foto’s wilt voor op je Facebook wall wilt en een klein budget hebt dan is het zonde om een Sony a6000 systeemcamera met 179 focuspunten aan te schaffen.

In dit geval voldoet negen van de tien een keer de camera op je (moderne) smartphone voor het maken van leuke plaatjes. Deze kun je dan ook nog eens vaak direct vanaf je smartphone online zetten, eventueel met een klein filtertje van Instagram eroverheen ;-)

Heb je echter grootse plannen voor je foto’s, zoals het laten drukken of canvas of een fotoboek maken, dan is het misschien slim om een degelijke systeemcamera te overwegen. Met een beetje oefening en basiskennis van fotografie kun je met een systeemcamera zeer hoge kwaliteit foto’s maken die je later nog voor veel doeleinden kan gebruiken.

 

Reacties zijn gesloten.